fredag den 14. maj 2010

Jeg er VRED og SUR. Rigtig SUR endda UPDATE

I den nye uges Kvickly avis, er MINE hæklede flag (endda i farver som jeg viser dem), spredt ud over hele avisen som dekoration.
Og de er brugt i banner reklamer for at få folk til at gå ind og læse deres tilbudsavis.
Det er så takken for, at jeg flere gange har omtalt Kvicklys aviser her på bloggen????
Pænt endda HVER GANG.
Det undrer mig, at de er ligeglade med loven om ophavsret, for det er jeg ikke.
Flagene bruges jo i kommercielt øjemed.
Det mindste man kan gøre, er da at spørge om lov ...og i øvrigt linke eller på anden måde fortælle hvor man har dem fra.
Jeg kan lige så godt sige at jeg er
SKIDE SUR!
og det er ikke ofte det sker!
Det kan de simpelthen ikke være bekendt!

Men Kvickly er jo den store, og jeg den lille i denne sammenhæng.
Jeg har dog allerede kontaktet en advokat.
Måske man skal statuere et eksempel? Så de ikke tror de nu vinder hævd over mit design.
Du finder Kvicklys avis her.
Se f.eks. Forsiden, side 3, 4, 5,8, 9,10, 11,16,18,21,28-29,30-31,34,36-37,38-39,48-49,54-55,58-59 og 62-63
UPDATE: Mine kors er også syede, og ikke hæklede, som flere skriver. Flagene der er vist i avisen passer endda med maskeantal, indtagninger, udtagninger o.s.v. så det kan jo ikke være helt tilfældigt. Jeg har viden om, at de læser blogs også hvor de laver Kvickly aviser.
Jeg er jo altid flink og beder ikke om noget, så det mindste de kunne gøre var da at spørge?

22 kommentarer:

Josefine sagde ...

Jeg kan da virkelig godt forstå at du er vred. Håber du finder ud af noget.
Dine flag er jo super fede, men NEJ de må ikke udnytte dem.

Anonym sagde ...

Jeg kan da overhovedet ikke se at det er dine flag??? ser du noget jeg ikke ser???

Og slap dog lidt af....

Ulla V. sagde ...

ØV! Desværre har jeg set det ske alt for mange gange for specielt udenlandske kreative mennesker, at deres vidunderlige ideer bruges af de forkerte og anvendes i forretnings øjemed.

Jeg kan godt forstå din vrede. Jeg håber virkelig at du finder en løsning på den ene eller anden måde. En lærestreg til Kvickly - og alle andre der synes de ikke selv har ideerne - ville være fortjent.

Karen Klarbæk sagde ...

Se på side 48-49 f.eks.
Og tak fordi du skriver anonymt.
Den slags kommentarer kan man da rigtig bruge til noget.

Anonym sagde ...

Sikke da en flok røvbananer !

Skulle ellers troi en stor koncern som dem har styr på loven og reglerne.

Jeg synes det er fedt du har kontaktet en advokat.

KH Maria

My box of buttons sagde ...

Puh, den er svær, dine har hæklet hvide delinger, og deres er stukket... er der stadig noget der hedder 5% ændring så har de lov at kalde designet deres eget ???
Jeg håber i hvert fald at du finder ud af noget, jeg er superspændt på hvad sådan en advokat siger til det, for det er superfrækt at kopiere dine flag!
Lykke til med sagen, jeg følger den i hvert fald :D
Knus herfra :)

Frau Putz sagde ...

Hm...
Jeg kan godt se, at de ligner dine flag, men... dit kors i midten er jo hæklet på, mens Kvickly's er syet med en enkelt tråd.
Farverne er dog de samme - og du har måske ret i, at du har inspireret dem der laver Kvickly's avis. Mon de læser blogs?

Det er den eviggyldige problematik omkring hvem der har inspireret - og hvem der har copyright.
For har du egentlig copyright på et hæklet dansk splitflag?
Jeg mener bestemt, at jeg har set en hæklet flagranke i en bog med hjemmelavet juletræspynt fra engang i 90'erne...
Dog ikke i orange/pink/lilla... ;o)

Håber du holder op med at være vred og sur - og i stedet nyder en weekend, hvor vejret vist kun kan bruges på kreative sysler indendørs.

KH Frau Putz

Fru Melgaard sagde ...

Den er lidt svært for så meget synes jeg ikke at de ligner dine flag. Kan godt se at farverne er der hen af, men det er jo nogle af tidens hotteste farver.

Hvis det er nogen trøst, så synes jeg de flag er langt federe;o)

Anonym sagde ...

Kære Karen
Jeg kan godt forstå at du er sur...men det med ophavsret er ret svært! Og hvem har først fundet på en ide....
Jeg er opvokset med små hæklede dannebrogs flag ( som flagranke) på juletræet i 1972.
Men jeg vil indrømme at jeg faktisk tænkte på dine flag, da Kvickly kataloget kom...har nu kigget og kan godt se at farverne er de samme.og at flagene ligner hinanden .. men dine flag er dog meget pænere!
Håber humøret er bedre i morgen!
KH Heidi

Unknown sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Onkel Anne sagde ...

Hvis jeg var dig ville jeg gå hele vejen. Jeg ville ikke være den lille, jeg ville skisme ikke finde mig i at blive udnyttet! Om ikke andet så for din egen skyld. Desværre er det sådan, at vi selv skal kæmpe vores sag, også selv om, vi har ret.
Jeg kender en rigtig dygtig advokat som har specialiseret sig i internet-ret. Du må sige til, hvis jeg skal skabe en kontakt.

Heidi sagde ...

Uhh den er svær
Det er ihvertfald tydeligt at du er skuffet og det er rigtig træls for dig at sidde med den fornemmelse at du er blevet "snydt" Hvis det er noget værd er jeg altså ret sikker på at min mormor hæklede splitflag til ranker på juletræet, de var bestemt ikke i hverken pink eller orange som dine skønne flag, men bare helt almindelige røde, men det er mindst 20 år siden.
Jeg håber virkelig du får noget ud af at kontakte kvickly, det kan jo være de vil anerkende hvis de har snuppet ideen fra din blog, for jeg kan godt se farverne er mistænkelig ens, maskeantal har jeg ikke forstand på ;)
Mange hilsner Heidi

PUK sagde ...

Kære Karen
Jeg kan altså godt forstå, du føler dig udnyttet, og du skal i høj grad gøre noget ved det.
Jeg føler mig da også berørt af det personligt, for jeg synes jo noget af det bedste ved blogverdenen er, at man deler med hinanden. Hvis man ikke længere kan lægge DIY's og opskrifter ud, uden at være bange for at de bliver udnyttet kommercielt, ændrer blogmentaliteten sig måske, og det synes jeg simpelthen er for ærgerligt. Så på sin vis er det ikke kun din egen sag du kæmper for, men også andre bloggeres - GO FOR IT!
Held og lykke. Jeg vil følge sagen her på din blog og bakke dig op så meget jeg kan med mine ord:)
KH Puk

Tusenelda sagde ...

Kan sagtens forstå dig, og ja så føler man sig nok som den lille, men det er jo dig der er kreativ og har idéerne og det er jo sådan nogle dygtige mennesker, som dig der inspirere alle os andre...
Dine er de pæneste, hvis de havde spurgt dig, skulle du nok have insisteret på at lave dem selv...

Håber i finder en fin løsning som tak for "lån"

Mirjam sagde ...

Hej Karen,

jeg kan virkelig godt forstå, at du er sur. Det er tydeligvis dine flag, de har kopieret! Synes det er så strengt, når det er på den kommercielle måde, og de ikke engang betaler dig. De tjener jo vildt mange penge og bruger mange penge på sådan et katalog, så det mindste de kan gøre er da at opføre sig ordentligt og betale for din idé, samt bede om lov :)

God weekend!

Kh. Mirjam

Liselotte sagde ...

Det er en del af at dele, at andre lader sig inspirere. Måske endda i en grad, så de begynder at tage patent på noget, man selv har præsteret, før de mener, at designet er deres.

Jeg har splitflag liggende herhjemme i alskens farver. Også rød, pink og orange. De er alle med kors, som er håndbroderet med kædesting. De ligner dine til forveksling. De er også omtrent tre år gamle og de har med sikkerhed været præsenteret på min blog.

Jeg har hæklet armbånd, som til forveksling ligner det, du kalder dit. Èn maske til forskel er der... og et år, for mit er lavet og givet anvisninger på, et år før du præsenterer dit hæklede armbånd.

Sådan er det vist bare, for alting render i cirkler og livet er en lang række af gentagelser. Det er sjældent, at der skabes noget helt unikt.

Glæd dig hellere over, at der er så mange, som finder dejlig inspiration herinde - og tag det som en kompliment, når dine idéer, som du ligger ud til fri afbenyttelse, kan bruges af mange. Det er da dejligt og vel derfor du deler :-)

Hvis det ikke er derfor, skal du nok huske at gøre opmærksom på, at du har helt specifikke regler for hvem og hvordan dine anvisninger må benyttes, ligesom du skal sikre dig, at det virkelig er dig, der har eneretten til designet. Jeg tror, at det bliver vanskeligt at bevise i dette tilfælde, men hvad ved jeg om den slags ;-)

Liselotte sagde ...

Ah... jeg ser lige, at du har redigeret din tekst i sidebaren. Det er en god idé, tror jeg :-)

Karen Marie sagde ...

Kære Karen - ja en gang imellem skal man op i det røde felt. Men inden du prøver at køre sagen for langt, og bruger alt for meget eniergi på det, vil jeg lige fortælle dig hvad der skete for Nørgaar på støget da de kørte sag omkring deres T-shirt for nogle år siden. Du husker sikker da alle skulle eje en nørgaard T-shirt og der var et utal af koiper på markedet. Nørgaard tabte sagen, da der i alle kopierne var en enkelt maske, en havl cm osv. til forskel - så der vist ikke rigtig noget at gøre med den slags.
Kan se at du har fundet dit gode humør frem igen, så jeg vil bare ønske dig en dejlig weekend - Kh Karen Marie

Anonym sagde ...

Hejsan
Fand din blog netop. Unskuld min dansk fordi at jeg komer fra Sverige.
Men jeg synes at butiken må ge dig penge fordi brude dine dannebro.
Og jeg synes at man ska sporre om lov til det.
Bloggen din er flott og dejlig, fina ting du laver. Og stoffet kender ja fra stof og stil.
Held og lykke med advokaten.
Have en fin weekend,

Marina sagde ...

Jeg kan godt forstå at du kan føle dig kopieret for deres flag ligner dine rigtigt meget. Samtidigt er de her ting slet ikke nemme og jeg er spændt på at se hvordan sagen ender. Kvikly kan jo med en vis ret sige at hæklede flag er en ret gammel ide og derfor kan det være svært for dig at bevise at de har hentet ideen fra dig og ikke fra deres mormor. Og så er der som Karen Marie siger de mange, mange sager hvor folk ændre en lille anelse på et anderkendt design og derfor slipper godt af sted med åbenlyst at hugge fra andre.

Spørgsmålet er ikke så meget hvad der er lovligt for den sag er svær, men snarere hvad der er moralsk ok og det er åbenlyst ikke ok at lade sig inspirerer uden at krediterer. Jeg tror det sker hele tiden, f.eks. har jeg konsekvent mange søgninger på ting der først er relevant om tre til fire måneder og det er jo næppe den almindelige dansker der leder efter opskrift på hyldeblomstsaft i februar eller fastelavnsmasker i november.

Lis Karlsons startede en rigtig god diskussion for noget siden om hvad der var ok i blog verdenen og den er god at læse også selvom det her ikke handler om blogging.

Mange varme og kærlige knus. Jeg vil spændt følger med og se hvordan det går.

nkitkat sagde ...

hvor forfærdeligt at de skrev ikke engang hvor ideen kom fra... dit indlægg fik mig til at tænke på det er problematik og selvom jeg ikke har fået en "god" ide endnu, det kan der komme ;-p så har jeg læst lidt om "creative commons" de har forskellige licenser (http://www.creativecommons.dk/)
Håber din sag vil få en god slutning, good luck karen!

Anonym sagde ...

Hej Karen,

Jeg er trofast læser af din positive blog og super glad, fordi du deler så rundhåndet ud af dine gode ideér. Tak for det!

Jeg er ked af at puste til ilden, men jeg var i Kvickly i forgårs og jeg så nogle hæklede armbånd, som til forveksling ligner dine, også med stofbetrukket knap og med en hæklet glitter kant og fra mærket ENVY til 40 kr.