lørdag den 23. januar 2010

Kan du mærke forskellen?

Jeg får altså en "god fornemmelse" når jeg har købt biodynamiske grøntsager. Mest fordi jeg glæder mig til den gode kraft og smag, men også fordi jeg ved at der er lagt gode kræfter i det, for jeg kender bonden der står bag.
Nogle gange synes jeg det kan være ligemeget med supermarkeds-økologi....jeg kan ikke fornemme forskellen, eller smage det.
Er det måske er det ved at blive vigtigere for os forbrugere, at vi ved hvor det vi køber kommer fra?
Det hakkede kød f.eks. når jeg køber det "det rigtige sted" er der MEGET stor kvalitetsforskel til det øko kød jeg kan købe i mit supermarked. Eller mel fra Saltå Kvärn i Järna/Sverige eller det fra Aurion i Danmark, kontra det jeg finder i supermarkedet.
Har du tænkt over det? Har du mærket forskellen? Har du dine egne super-leverandører du har tillid til?

Jeg er så heldig at min veninde i Århus køber biodynamisk grønt med for mig, når vi ved vi skal ses. Hun henter nemlig sine børn på Rudolf Steiner skolen på Strandvejen i Århus om onsdagen mellem kl.ca. 14.30 og kl.16.30, hvor grøntvognen fra Skjoldhøj er der med biodynamiske grøntsager. Luksus i hverdagen eller prioritering? Jeg indrømmer det. Jeg er som altid en "heldig kartoffel".
Læs mere om biodynamisk dyrkning her.

9 kommentarer:

Eva sagde ...

Du har da helt ret, Karen. Man kan smage den omhu, der er lagt i dyrkningen. Og dyrt? Man får så meget mere for pengene. Matador-mix har garanteret en højere kilopris end en biodynamisk rødbede.

Juliane | Fröken Skicklig sagde ...

Vi handlar så mycket närodlat och ekologiskt mat som möjligt. Dock försöker jag vara kritiskt - vissa metoder i ekologiskt lantbruk är inte bra för miljön heller. Och ekologiska sydfrukter har trots allt rest runt halva jorden.

Bröd, mjölkprodukter och ägg är alltid ekologiska hos oss, men det är lättare att köpa 100% eko i Berlin med sina stora eko-supermarknader, veckomarknader och grönsakshemleveranser än i Skåne. I Höör finns det Klinta och Holma där vi handlar grönsaker, det känns så skönt att veta vem som odlar vår mat. Och såklart odlar vi själv lite, det är ju lätt och roligt att vattna sina egna pumpor och squash och plocka örter...

mette b sagde ...

Der er da kæmpe forskel på, om det er fra supermarkedet eller fra en lokal leverandør.
Både smagsmæssigt og i forhold til hvad jeg tænker om maden, når vi spiser den.
Og så er der en anden forskel: Den lokale, biodynamiske holder ikke lige så lang tid, som den anden slags - det følger naturen, så det skal spises, når det er høstet. Det kan jeg også godt lide. At man ved, hvornår det ikke er frisk længere.

Velbekomme fra
Mette

KirstenK sagde ...

Måske er smagen lidt psykologisk baseret, men det er lige meget...bio-grøntsagerne er de bedste alligevel, for smagsforskel er der!

Annemette sagde ...

lækker

Unknown sagde ...

Vi spiser helst organic mat og er litt bevisste i matveien. Det gir velvære.:)

tusindfryd sagde ...

Helt enig man mærker forskellen helt ind i sjælen. Udvalget følger naturen og årstiden lige nu fås alle vintergrøntsager kål, kartofler, gulerødder, og rodfrugter samt sommerens honning. Dyrt? nej slet ikke for hos grønt boden fra Skjoldhøj køber man ikke i bundter men blot det antal man kan nå at spise ;-)
Glaskål er børnenes yndlings snack de spiser et kæmpe 2 kgs kål om ugen selv til disney sjov kommer der lidt glaskåls og gulrodshapser på tallerkenen og de synes det er fedt at vide at det er Simon og Kirsten og co der har dyrket det ;-) Faktisk vælger mine børn disse sunde snacks frem for matadormixen som de synes de får kvalme af.

unikarina sagde ...

Ja man kan smage forskel! Min bedste levernadør - kæretsen og mig selv. Jeg holder utrolig meget af de grøntsager, som vi høster fra egen køkkenhave. De smager bare ekstra godt. Endvidere koger jeg saft, marmelade og gele. Kan godt lide at jeg ved, hvad der gemmer sig i mine madvarer. Når jeg laver det selv, kan jeg også får lov til at trække bærsmagen frem - og ikke gemme den væk i sukker, sukker og atter sukker!
Glaskål, som Tusindfryd skriver om, har jeg ikke hørt om før. Men nu må jeg vist på opdagelse...

Mette sagde ...

Jeg synes det fordobler oplevelsen af at handle ind, lave maden og nyde den med familien når man "kender råvarernes oprindelse". Vi lægger gerne vejen forbi Vasen i Nordjylland om sommeren og handler lige så gerne hos Drivhuset resten af året, der endda leverer næsten til døren her på Skiveegnen.
Desuden er det en oplevelse, at tage børnene med på fredags-shopping hos vores lokale helsekost (Nu hvor der ikke er sæson for pluk-selv-noget-som-helst...), som er velforsynet med Aurions kornprodukter til lille Amalies grød og resten af familiens bagværk, samt gode og sunde alternativer til den søde tand og nødvendigheder til husholdningen i al almindelighed.

Tænk sig hvad man er villig til at spise for at være økonomisk... Regn derefter ud hvad det koster årligt, at have en bil...
- Vi lavede regnestykket og kom frem til at det er slut med kompromis-mad! Til stor glæde for alle fire her i huset:-)