torsdag den 2. september 2010

Er salt salt?


Nu har jeg vist et lille udvalg af hvad køkkenet gemte, og det store spørgsmål er så:
Er salt bare salt, eller er der forskel?
Kan du smage det eller bare se det?
Er det oprindelsen eller emballagen der afgør det?
Hvorfor koster det så forskelligt?
Hvorfor er det lige vi pludselig har indkøbt eller er blevet "begavet" med 10 slags salt.
Hvorfor findes der overhovedet så meget forskelligt salt lige pludselig?
Torsdag aften er vi alene hjemme uden børn.
Måske skal menuen være hjemmebagt pizzadej med salt.
Er det nu det skal afgøres om salt bare er salt?

PS. Himalaya salt er tilbage i Søstrene Grene efter en tids fravær.
Det var det der fik mig til at undres, sammen med de mange pakker vi har i forvejen.

10 kommentarer:

Marianne sagde ...

ja er salt salt
har det selv lidt på samme måde-
køber tit salt for pakkens eller "faconens" skyld :-)
er blevet "drillet" for nylig
da jeg satte flagesalt på bordet.
Jeg synes det var "pænere" end alm. groft salt . Det blev der grinet lidt a' :-)

Ingerlise sagde ...

For mig er salt ikke bare salt. Jeg smagte Læsø sydesalt for rigtig mange år siden, på en lejrskole på Læsø. Jeg kan smage om det er sydesalt, der er på min tomatmad - eller mærke, det smelter på en anden måde i munden. Så altid sydesalt på min tomatmad.
Jeg har ladet mig overbevise om at der er forskellige mineraler i,og flere af dem i sydesalt, så det holder jeg mig til. Ja så har jeg også lige en salt med ramsløg, den smager godt.
Saltmarkedet er som du siger vokset betydeligt, så vi kan få købt noget mere? Og så skal de fleste af os endda nedsætte saltforbruget, sådan af hensyn til helbreddet?!

Torhild sagde ...

Jeg elsker salt- og har lige som du mange forskellige spændende af slagsen.
Jeg synes nu jeg smager forskel- og helt klart synes jeg at sydesalt fra Læsø er creme de la creme- Rolls Roysen blandt salte.
Men det er spændende og interessant at vi synes vi skal have 4- 5 varianter af denne madvare i vores køkkenskabe.

Asli sagde ...

Jeg har hørt at nogle former for salt, salter mere end almindeligt salt. Jeg har dog ikke lige nogle erfaringer med, hvad der salter mest. Jeg køber mest det fancy salt, fordi det netop ser fancy ud - det indrømmer jeg blankt.

Susan sagde ...

Total godt spørgsmål, og lidt sjovt :O)
Det har jeg faktisk også tænkt på.. Men ja jeg sys helt sikkert der er forskel. Sys sådan nogen bordsalt godt kan være lidt besk i smagen. Jeg bruger salt for helsen, med kryderrier i, sys det gir en super smag. Man kan især smage forskel på en rugbrødsmad med tomat, avokado eller kartoffel. Men bliver da helt hooked på at prøve det fra læsø :O)
Men selvom der er forskel, så tror jeg også lidt jeg gør det for at være fancy ;)
Kh. Susan

IF Stjernen sagde ...

Himalaya salt skulle være sundere end almindelig salt. Det er nemlig gravet ud ca 500 meter under jorden. Så det er ikke forurenet og så indeholder det en masse gode mineraler. Almindeligt salt bliver lavet ved en kemisk proces og man må jo ikke få for meget af det.
Kryddersalt har man brugt i mange år - jeg kan da huske at min mormor brugte sellerisalt på alt ;-)

Nette sagde ...

Salt er salt, men smager helt anderledes, når det er tilsat krydderier.
En af mine kollegaer lavede engang en udredende artikel om det. Jeg kan ikke lige huske, hvornår det var og hvor den blev bragt.
Og der var ikke noget bevis på, at noget var bedre end andet.
Der er bare nogle mennesker, der har fundet ud af, at de kan sælge en historie sammen med saltet, og at det faktisk er denne historie der bevidst eller ubevidst sælger saltet. Og så er der rimelig mange dumme forbrugere, der hopper på den.

Jeg er dum. For jeg bruger flittigt det sydesalt, som Sygeplejersken slæber hjem, fordi jeg synes, det ser flot ud på maden og føles anderledes i munden, når det er i flager. Men jeg kunne aldrig få mig selv til at lange så mange penge over disken for det. Så meget mener jeg heller ikke, det er værd.

Og så synes jeg faktisk, det er ret ulækkert, som man sydesaltmanden på Ingerslev (Århus) står med fingrene nede i saltet hele tiden. :-D

KirstenK sagde ...

Nej salt er ikke bare salt, her er favoritten naturligvis den lokale salt fra syderiet i Mariager, som dog minder en del om Læsø-sydesalt...sydesalt smager rigtig godt sammenlignet med den billige salt, synes jeg altså...

Moster-Mette sagde ...

Nej, salt er ikke bare salt, hold da op hvor er der stor forskel på det. Har prøvet mange forskellige slags....og hitter er helt klart læsø salt, kan ikke lave mad ude
:-), bruger det til at kommer i kartoflerne når de skal koges og ovenpå andestegen til jul. det smager Fantastisk. bruger det hele dagen lang, og har det med i en lille bøtte i min taske. Ja nogle laster skal man jo have her i livet, og salt er en af mine.

Anita Tørmoen sagde ...

Salt er ikke bare salt. Men urtesalt er godt:)