torsdag den 9. september 2010

Blog etikette?


Jeg har med interesse fulgt en diskussion i blogland, noget der i bund og grund vel handler om NET-ETIKETTE. Ikke for at bringe ved til bålet, men fordi det har fået mig til at filosofere over emnet: Hvad er egentlig god moral og god etikette på nettet og i alle vore blog-netværk?

Når man agerer i et netværk, er det meget lig det sociale netværk der er i det almindelige liv udenfor cyberspace. Kort sagt, bøvser man ved bordet, kan det være at sidemanden ikke vil sidde ved siden af en.
Det er ikke en kæmpe forseelse, men alligevel irriterende eller ubehageligt. Måske ikke noget sidemanden reagerer på ved direkte handlinger, men bøvsen giver et efterspil og et indtryk af asocial adfærd.

Jeg har for sjov skyld, prøvet at undersøge hvad der betragtes som dårlig net etikette - "google er din ven" siger min mand altid .. (fænomenerne har oftest Amerikanske navne)

1)
"Sock puppet" (at man laver kunstige profiler der roser ens eget produkt til skyerne, for at fremme salget).
2)
"Posting for counts" (der giver udøveren bedre "standing" ved at poste mange indholdsløse indlæg/genpostninger. Eller det kan være kommentarer som "nice" en "smiley"...o.s.v. med det ene formål at ryge højere op i hirakiet i et forum eller hele tiden ligge øverst på en blogroll)
3)
Selvpromoverende indlæg: (som "Nice blog you have, see mine" posted på rigtig mange blogge, bare for at blive set).
4)
"high jack'e en tråd" (at man allerede i tredie kommentar i et indlæg om f.eks.broderi skriver om noget helt andet som f.eks. hækling der fører læserne ud af bloggen og et andet sted hen).
o.s.v.
Man kan jo se på de her "spilleregler" som man ser på Emma Gads.
Har du nogle bud på hvad der er dårlig og god opførsel på nettet?
Og husk...vi skal kunne ses til næste blogtræf :)

26 kommentarer:

Pia sagde ...

er der blogtræf på sjælland? :-)

Mia sagde ...

Jeg synes også det er super vigtigt at vi alle taler pænt til hinanden og behandler hinanden med respekt. Kan godt være vi ikke kender hinanden i virkeligheden, men det gør det jo næsten bare endnu mere vigtigt at opføre sig pænt!!
Man kan så hurigt blive misforstået, da det ikke altid er let at aflæse følelsen/ironien i det skrevne ord - det er vigtig at folk husker det!

Jeg håber det fnidder fnadder der har været her i blogland det sidste stykke tid er væk hurtigt igen, for det er nu ikke så rart at være vidne til.

Smil fra Mia

Lis Rylander Karlsson sagde ...

Kære Karen

Hihi, det er nogle sjove udtryk du har fundet frem. Fænomenerne kende jeg, men ikke udtrykkene, så tak for dem.

Jeg har jo ført en ivrig pen i debatten og jeg dypper den gerne i blækhuset igen. Jeg synes nemlig, at det er vigtigt, at vi behandler hinanden ordentligt.
Vi behøver på ingen måde at være enige med hinanden. Det ville både være mærkeligt, hvis vi var og ærligt talt også ret kedeligt.

De to ting udelukker jo på ingen måde hinanden og så længe grundholdningen er respekt for hinandens divergerende holdninger, så synes jeg ikke, at der er nogen, der bør stikke piben ind - so to speak. Tværtimod ville jeg ønske, at alle turde tage bladet fra munden og ikke være bange for at mærke efter, hvad man SELV mener i stedet for blot at hyle med resten af koret for at være på 'den sikre side' og undgå hak i tuden.

Bloguniverset er jo forholdsvist østrogent og kvinder har ofte en eller anden mekanisme, der udmønter sig i udglattenhed og 'vi må helst ikke være uvenner eller ødelægge den gode stemning ved at mene noget forskelligt'-agtige attituder.

Jeg synes det er lidt ærgerligt, for debatterne kunne være langt mere interessante, hvis der var flere, der gav deres besyv med.

Og så synes jeg som Mia også skriver, at det er vigtigt at veje sine ord, for dét, der står så entydigt for en selv, kan så nemt misforstås på den anden side af skærmen.

Jeg er dog ikke enig i, at det er fnidder fnadder, men derimod en relevant debat og da vi ikke har noget fælles forum, så foregår debatterne jo på de enkelte blogs, præcis som du også i dette indlæg lægger op til.

PEACE, LOVE & HARMONY fra
Lis

janet sagde ...

Ja, jeg kunne jo skrive det samme som hos Rakel, for det er vigtigt.. Jeg elsker når nogen viser en flig af hvem de er og hvad de står for...Jeg håber på, at det er muligt at ytre sig og have en holdning til ting.. For som sagt andet steds, så er det når vi røres af noget, godt og skidt, at vi mærker...For meget fløde giver jo tynd mave ;O)

Og så har jeg skrevet noget til dig i mandags Karen for du har nemlig trukket en nitte, men den det var SÅ god en nitte, at den kalder på en præmie ;O)

Tak for debatten, og de fede udtryk...

Sorani sagde ...

hi! i hope you can understand me....my english is very bad........and i talk and write it only a long time ago..........
sorry, but i can´t write in danish ;o)
even i read your post about sozial talking in blogs....i also think it´s realy important to be pleasant and politely !
I like your blog, you have so nice ideas
by, nico

barnigjendesign sagde ...

Interessant tema du har tar opp. Alminnelig høflighet gjelder vel også i blogverden. Har du ikke noe pent å si, så hold da heller kjeft.
Men en annen sak som jeg som lærer, mor og mormor er optatt av er barns integritet. Vi som arbeider i skolen skal ha tillatelse av foreldre for å vise bilder av barn under 18 år. Det gjelder faktisk også for foreldre, vær varsom med hva du legger ut, vern om ditt barns integritet. Ikke fortell alt om hvor du bor og dine barn osv. Jeg er muligens litt "hysterisk" men det kan finnes onde, gale mennesker der ute som kan misbruke våre bilder og våre barn.
Take care!
Klem!

Onkel Anne sagde ...

Nu har jeg jo ligesom en lovlig undskyldning for nogle gange at komme til at udtrykke mig mere voldsomt end jeg egentligt mener. Skriver før jeg tænker... Det er nemlig en del af det med at have ADHD. Men når det er sagt, så vil jeg give dig Karen helt ret. Vi skal kunne ses, og dermed skal den debat vi har skisme være på et ordentligt plan. For det er fedt at vi har forskellige holdninger, men derfor er der ingen grund til at blive personlige.
Og så føler jeg mig bare så ramt, for nogle gange opfordrer jeg da andre til at deltage i min give away. Men det er ikke for at trække læsere væk fra den pågældende side. Jeg har bare haft et par give aways som jeg virkelig bare synes er så gode, så flest mulige skal have chancen. Men jeg kan da sagtens se, at det kan misforstås.
Jeg forsøger at skrive klart, og håber ikke jeg fnidder fnadder nogen nu :)

Og du Lis jeg holder af din ligefremme måde, du er modig og hvor ville det være dejligt, hvis flere turde tage bladet fra øjnene ;) og skrive ærligt og sagligt.

Lis Rylander Karlsson sagde ...

Tak, Anne. Jeg følte mig sørme også lidt klam i håndfladerne, da jeg gik i gang med at taste, for det er altid lidt ensomt at stille sig op på den plads som ingen vil stå på, men på den anden side følte jeg ikke rigtig, at jeg havde et valg, for jeg ville til enhver tid prædike overfor andre, at det er sådan man bør gøre; altså følge sin indre stemme. Og hvilken værdi har ens ord, hvis man ikke selv praktiserer dem?

Sylvia sagde ...

Har man ikke noe hyggelig å si, så kan man holde munn!!!
Her i Bloggland treffer man mennesker man ikke kjenner, men blir "kjent" med likevel, og bør holde seg for god til å ikke kritisere andre eller si noe stygt.
Dette er en "fristad" hvor man kan hygge og få en god følelse, få gode tips til forskjellige ting, og bli kreativ.
Og som du sier: man skal være så hyggelig, at man kan treffe hverandre (feks på et bloggtreff) og ikke føle seg dum for noe man har sagt til en annen.

Onkel Anne sagde ...

Lis det er jo netop derfor jeg så godt kan lide dig!
Og du har fuldstændig ret, ord og handling skal høre sammen, ellers er man utroværdig, og jeg ved ikke noget værre!

morslille sagde ...

Som forholdsvis ny her i blogland, er jeg da også blevet noget forskrækket over al "føren sig frem" og blogroll debat. Jeg har blandet mig lidt i ny og næ og kom lige til at tænke om der egentlig er nogen der "holder øje" med blogland? Eller om man frit kan gøre hvad man vil?
Jeg kan se at det er attraktivt at have mange følgere og der bliver lavet mange give aways for at kapre flere, eller det er min opfattelse at nogle gør og andre ikke. Men så er det jeg bliver så skuffet, når jeg gang på gang ser at det "sørme var min veninde" eller at vinderen bliver en af de populære bloggere. Om det er børn, mænd, papegøjer eller random der trækker, så tror jeg simpelthen ikke det kan ske tilfældigt så tit ;O) Er det mon fordi jeg er en dårlg taber??
Hilsen Charlotte

Lone Jensen sagde ...

Ja jeg har ikke rigtig blandet mig i alt det her. Jeg fatter ikke rigtig hvad det er der er gået galt, og orker ikke at sætte mig ind i det.. Jeg er så heller ikke en af de "populære" som der skrives meget til, men jeg skriver da ofte en kommentar hist og pist.
Jeg synes måske godt at blogland kan virke lidt klike atigt engang i mellem, og det kan godt få mig til at trække følehornene til mig!
Men ja, vær åben overfor nye, og tal pænt..

Karen Klarbæk sagde ...

Jeg kan se debatten er kommet i gang. Jeg vil SÅ gerne at man IKKE tager det personligt, men bare VEJER om man selv synes den måde man agerer på er OK.
Bøvser man ved bordet kan der jo ske ting.
"de 4 bud" er ord og forklaringer fra nettet og ikke nødvendigvis min holdning. Jeg vil hellere høre jeres. Hvad er OK?

Synne Justesen sagde ...

Ligesom i skolegården skal "de nye" lige lære reglerne her.
Det er altid svært at være ny uanset hvor du er.

Jeg er ganske sikker på, at jeg på et tidspunkt, igennem min relativt korte blogkarriere, har overtrådt samtlige af dine regler Karen ;).
Ligesom jeg engang er kommet til at sige "godt der var to hva´" til en gammel ven, hvis kæreste lige havde tabt den ene tvilling!

Så kan man nok sidde og krumme tæer over både sig selv og de andre, men det hører jo med til erfaringens velsignelse at have det forkromede overblik.
Jeg undskylder ikke nogen - overhovedet. Jo, måske nok mest mig selv og den dårlige samvittighed der opstod i mit bryst da jeg læste dine regler.

Men jeg er helt enig i at det er en debat der er uundgåelig fra tid til anden. Så tager vi lige reglerne omkring lovelinks og almen god blogetikette én gang til.

Jeg mener også at en god debat er fantastisk. At vi kan dele uoverensstemmelser, men samtidig holde en god og saglig tone.
Gå efter bolden og ikke den der kaster.
Så hurra for forskellighed og god opførsel :).

Mvh,
Synne

Onkel Anne sagde ...

undskyld men hvad er lovelinks?

for mig er god blogetikette præcis som god menneske etikette irl- 1)skriv ikke noget, du ikke selv ville kunne tåle at få at vide.

2)med humor kommer man langt

3) stå ved dine ord og vær aldrig for stor til at give en undskyldning, hvis den er på sin plads.

4) hvis vi låner fra hinanden, så er det god skik at gøre opmærksom på "lånet"

5) vær åben overfor de mennesker, der faktisk bruger tid på at lægge kommentarer. Også selv om holdningen er en anden end ens egen :)

Synne Justesen sagde ...

Lovelinks er dit punkt nr 4 :).
Link lige til der hvor du fik ideen/tippet/opskriften fra.

Jeg kan ikke på stående fod huske hvor/hvem begrebet 'lovelink' opstod faktisk - er det egentlig ikke ironisk? ;)

Onkel Anne sagde ...

jo Synne men også sjovt, i hvert fald på den her side af skærmen ;)

KirstenK sagde ...

Godt at få sat "navn" å fænomener som de fleste af os kender, men ikke lige vidste hvad hed. Ja, det er faktisk vigtigt, også vigtigere end man tror at overveje sine ord grundigt inden man poster...ting kan let misforstås også selv om det ike var sagt i en "ond mening" Eksemplet med at bøvse ved bordet er egentligt meget rammende for det fnidder fnadder der let kan blive...så det er værd at overveje om man vil slå den bøvs eller ej! Vi skal alle tale ordentligt til hinanden uanset om det er IRL eller i cyperspace! Og har man "kommet til" at slå en bøvs, så er en undskyldning på sin plads...og der er jo aldrig nogen der har taget skade af at sige undskyld!

bare WUNDERBAR sagde ...

Kæreste Karen...
Tak fordi du også havde lyst til at tage debatten op,, det er jo ingen hemmelighed at den kommer inde fra mig...
De kriterier du stiller op for go blogetikkette er alle sammen rigtigt gode kriterier, og selvfølgeligt skal man behandle andre som man selv vil behandles.. Jeg er sikker på at du inde hos mig har læst hvad jeg har skrevet om sagerne.. Da jeg modtog mailen skrev jeg faktisk tilbage til vedkommende at jeg synes at en måde man kunne behandle sagerne på var ganske enkelt at spørge istedet for at brygge en historie sammen. så kunne sagerne ret hurtigt have været ude af verden og "de mange", som hun jo også selv er en del af, ville ret hurtigt kunne kalde en spade for en spade... igår fik jeg faktisk en mail fra en anden netbruger, fuldstændigt uopfordret, som bare ville lade mig vide, at hun vidste hvad jeg talte om, at hun var 110% overbevist om hvem der havde sendt mig den mail og hvorfor.. DET er da skræmmende, ihvertfald når damen viser sig at have ret, og det er en jeg ellers aldrig har talt med før nu..
og det leder mig hen til at man hurtigt og uforskyldt kan komme på øretævernes holdeplads, og at dem som mener at have hørt "en bøvs" måske havde hørt forkert og forvekslet den med noget andet, og måske kunne man hurtigt få en bøvs ud af ingenting hvis man havde andre skjulte dagsordener med det! Hvilket jeg også har erfaret at der åbenbart er...
og ja til lis, det er med klamme håndflader man skriver, man vil så nødigt hænge ud og så nødigt hænges ud! men JEG bliver rigtigt ked af at få en sådan mail, og hvor afsenderen i øvrigt selv kommer med en masse indrømmelser om Hvorfor! man havde handlet og sat snakken igang og at disse hvorfor i virkeligheden nok ik havde så meget med blogrolls at gøre..
I min verden er det sandelig heller ik go blog el net omgang for den sags skyld, og synes bestemt den kunne aspirere til din liste... desværre kender jeg ik dens navn!


mht opdatering, så troede jeg faktisk kun den opdaterede indlægget hvis man selv ændrede klokkeslettet? hvad hvis man skal ændre en sætning, ord, andet efter udgivelse?
igår gav jeg fx update for tilføjelse i mit indlæg en halv times tid efter det var lagt på, men det ændrede da ik min plads i "hierakiet" el tidspunkt for udgivelse?

bare WUNDERBAR sagde ...

Lige en tilføjelse til dig lis...
Nu er du jo altså ikk helt på øretævernes holdeplads, for de ting Karen har sat op er de ting du er enig i, og det er alle vi andre jo også!
Men det det dybest set handler om i min debat er jo hvorvidt det er iorden og fint at dømme andre uden at have konfronteret dem, og hvorvidt det er fin omgang at sankke om nogen bag deres ryg, som jeg ser det..

I forhold til give aways som der også lige bliver talt om, så synes jeg personligt at det er helt fint at afholde give aways også med regler og jeg synes det er helt fint at man gør det for at få faste læsere, man tvinger jo ikke nogen.. det er bare min mening, og en del bloggere har jo brug for de faste læsere fordi de også bruger bloggen arbejdsrelateret, så det er helt forståeligt synes jeg...

Susan sagde ...

Uha, nu kom jeg lige til at tænke. jeg har netop lavet en give away for at få flere læsere... jeg er ret ny i dette blog univers, og troede faktisk det var sådan noget man gjorde ??! HM.. ja jeg har jo ingen regler jeg kan læse i hvad man gør. Men nu spørg du jo så hvad vi synes er godt og ikke godt at gøre. Jeg må sige, jeg synes det er ok at lave give away for at få faste læsere.. Det at blogge kræver jo et eller andet sted nogle læsere, ellers føler man at man sidder og skriver lidt forgæves, så kunne jeg lige så godt skrive opdateringer på Facebook eller i min egen lille dagbog.
Jeg kan ikke helt finde ud af det med opdateringer og blogroll, så hvis jeg kommer øverst på en liste fordi jeg skriver et indlæg, jamen så er det jo op til de læsere om de vil gå ind og kigge.
Men jeg vil, som ny blogger, gerne fortælle at jeg ikke anede der var "regler" men at jeg selvfølgelig godt ved man skal opføre sig ordentligt. Men hvis jeg ligger en besked, så er det fordi jeg sys den person har lavet noget fedt, eller de har haft en oplevelse jeg synes jeg vil kommentere på.
At de så vælger at blive fast læser hos mig, er jo bare fedt. Det er jo som at få helt nye "venner", cyber venner bliver det jo :)
Kh. Susan

morslille sagde ...

Uha jeg er vist blevet misforstået. Jeg synes også det er helt ok at lave give aways for at få faste læsere og jeg laver da også snart selv en.Jeg hopper selv på mange give aways og reklamerer gerne og gør alt hvad jeg kan for at få så mange lodder som muligt. Men jeg føler mig lidt taget ved næsen, når vinderen (oftere end tilfældigt og ikke alle steder) enten er "min gode veninde" eller "den mest fantastiske blogger og se lige hendes blog" måske er det bare mig der er misundelig eller en dårlig taber?
Go' dag til jeg alle.
Hilsen Charlotte

Lis Rylander Karlsson sagde ...

Rakel:Nej, herinde på Karens indlæg er jeg ikke på øretævernes holdeplads, men på debatten på din egen blog var jeg den eneste, der havde (og stadig har) den holdning til blogrolls og opdatering af det samme indlæg. Min tidligere kommentar er derfor en reference til din blogdebat, som jeg er sikker på, at Anne også mente.

Jeg ville bare ikke have skudt i skoene, at jeg skulle være en af 'de onde' indflydelsesrige forretningsbloggere, der ikke kunne unde andre plads i blogland. Jeg synes nemlig, at din kam var ret bred og ligesom du følte dig ramt af din mail, så ramte du også rigtig mange med dit indlæg! Både til den ene og den anden side, men som du selv skrev, så var der ikke mange af dem du havde tiltænkt dine ord, der deltog i debatten. Og DERFOR mener jeg, at jeg stod på øretævernes holdeplads, fordi jeg ikke ville sidde dit indlæg overhørig.

Jeg kan sagtens sameksistere -enda med stor fornøjelse- men jeg vil ikke hænges til offentligt 'gætteri-tørre' uden at have taget til genmæle. Det synes jeg, at jeg har gjort på en ordentlig måde. Synes du ikke?

Kh, Lis

Onkel Anne sagde ...

Lige lidt personligt - undskyld Karen ;)
Lis jeg må svare dig, jeg synes faktisk nemlig lige præcist, at du har gjort det helt rigtige. For (og det er gætværk!) mange kender din blog og derfor kan man måske i sit stille sind, tro, at du var en af "dem"
Rakel jeg synes også, at det er på sin plads, at du tager debatten op, for på den måde, kan man jo se, at onde tunger får tandbørsten lige tilbage, og de må selv sluge den rådne bøvs... eller noget! Så en ting mere til god etikette er vel også ærlighed og hjælpsomhed :)

bare WUNDERBAR sagde ...

lis-
jo og på den måde ville jeg ønske at jeg kunne være endnu mere ærlig, kalde en spade for en spade og fortælle hvem som har sagt hvad, for tro mig jeg føler mig også en lille smule ikke ærlig og i klemme fordi jeg jo som bekendt ik kan sige hvem som har sendt mailen uden at skabe stor kontrovers og ramme den pågældende og dem omkring.. måske du ved det...
og jeg kan sige at jeg netop IKKE redte alle over en kam, fordi jeg skrev at: selvom flere ik havde debatteret med, var det ik ensbetydende at det var DEM det handlede om, netop fordi jeg selv elsker at læse "business" blogs hvis jeg må kalde det det, og selv er på flere blogrolls og på kommentar.. at du så følte dig truffet alligevel, det kan jeg for så vidt ikk tage nogen del i... jeg synes netop jeg understregede at det hele IKKE var sort hvidt...
og personligt så ville jeg da uden tvivl selv bruge min blog som springbræt hvis jeg havde ambitioner om salg el markedsføring af andet, det er da det aller mest logiske at gøre.. det VIRKER hvis man er go til det man gør... men det behøver jo ik betyde konkurrence bloggere imellem og ærligt talt så synes jeg at alle de regler er ret ensporede.. personligt ville jeg være ligeglad med om folk opdaterede noget som helst.. jeg har ik selv tænkt i de baner og har derfor heller aldrig oplevet det andetsteds.. jeg er også fuldstændigt ligeglad med give aways og hvilke regler der er, jeg deltager gerne og det er jo netop give aways md links der gør at jeg kommer rundt til nye spændende blogs...
Koloristas hur´lumhejhus http://koloristas.blogspot.com/ har et indlæg idag og pusteblomster havde et igår http://pusteblomster.blogspot.com/2010/09/nu-vi-snakker-om-hns.html.. begge rigtigt gode indlæg...

handler det hele i virkeligheden ik bare om at lægge konkurrence mentaliteten på hylden og så nyde at blogge og prøve at undgå at den kvinde fnidder som tit opstår i den virkelige verden også finder vej til blogland? Det synes jeg ihvertfald...

Mig sagde ...

Hmmm jeg sidder her og ... tænker hmmm

Altså.. hvorfor blogger vi ?

Jeg gør det bestemt ikke for andres skyld... Jeg gør det for min egen...

Hvis nogen vil læse med og skrive en kommentar er det hyggeligt.. Men jeg vil blive ved med at skrive også selv om ingen læser med.

Men... det er så bare mig...

Og synes altså at blog land , er et hyggeligt sted...

Hyggehygge
Marianne