onsdag den 4. maj 2011

"Du er i øjeblikket nummer 9 i køen...." (Tror I ventetiden er gratis?)

Forleden eftermiddag/aften havde vores 8 årige datter en klassekammerat med hjem.
De muntrede sig på naboens nedgravede kantsikrede trampolin. Og som sådan en ting skal være, så lavede gæstebarnet en eneulykke og faldt forkert lige midt på trampolinen. Albuen var gået af led og armen sad helt forkert.

Billedet er af Karolines arm sidste år

Og nu er det så jeg spørger mig selv bagefter....." Skal man bruge de yderste (og dyreste) muligheder  vores samfund tilbyder og ringe 112 en anden gang"?

Min mand ringede op til lægevagten (som man jo skal for at få lov at køre på skadestuen) og imens ringede jeg til pigens mor for at få et CPR. nummer (som man jo skal have klar for at man må ringe op).

Beskeden i telefonen var: " Du er nummer 9 i køen...."
Og bedst som han var blevet nummer 1 i køen smed systemet ham af. "Du er nummer 4 i køen".....
Nu er det man er ved at være desperat,  alt mens minutterne går og barnet har frygtelig ondt.

Jeg insisterede på bare at køre uden at have fået kontakt, for jeg kunne se hun var ved at gå i sort, med stor-klaprende tænder og støn.Og hun var ikke engang mit eget barn, og en jeg skulle pase på og havde ansvar for.
Hun var tapper. Hun er 8 år og var helt vildt tapper.

Vi kørte i lynets hast til akutmodtagelsen (Nyt navn at lede efter, mens man har travlt, men vi vidste fra sidste års brækkede arm hvor det, der før hed skadestuen er). Nærmest kastede bilen foran indgangen og hjalp hende ind.

Og herfra tog eksperterne over, hurtigt og effektivt. Smertestillende medicin, støttegibs og trøst og aen og klap fra mig imens vi ventede på, at hendes mor nåede frem. Og senere samme aften blev armen sat på plads under fuld narkose.

Nu er det jeg bliver i tvivl som borger.
Skal vi klare alting selv, og vente 10 min. i telefonen, eller hvornår kommer ambulancen hvis vi vælger 112 i stedet?
Sidste vinter sad min ældste datter 8 stive timer på samme skad....jeg mener AKUTMODTAGELSE
med en brækket arm og ventede.

Det er lige før jeg bliver politisk.

11 kommentarer:

Lavendel sagde ...

Kære Karen - en frygtelig historie, godt I tog afsted. Jeg tror, du ville være et fund i politik!!!!Jeg ville gerne stemme på dig! kh Lavendel

Anne sagde ...

Som medicinstuderende, der jo så er på vej ind i det dybeste dybe af det system kan jeg kun sige: Jeg er bekymret!!!

Malene sagde ...

Jeg er sgu også bekymret over, hvordan det system virker (eller ikke virker). Vi snakkede forleden om, at der burde være en læge eller sygeplejerske som hurtigt lige kunne tilse folk der kom derud - en som kunne give smertestillende, lægge bandage eller sende folk hjem, hvis der ikke var grund til bekymring og bede dem der skal have taget røngent eller andet om at blive. Det må da alt andet lige gå hurtigere og spare en masse memnesker for en hel masse tid. Og SÅ meget dyrere kan det da vist ikke være...
Hep, hep...Karen ind i politik! Du har min stemme!

Lene sagde ...

Jeg har prøvet at sidde en fredag aften kl. 20.00 på skadestuen med min søn...ja midt i X Factor sendetiden! Og jeg lyver ikke, når jeg skriver, at der trods et fyldt venteværelse IKKE blev kaldt en eneste patient ind, før X Factor var slut!!!
Derefter blev vi kaldt ind i en lind strøm.
Ja, det kan godt være det var en tilfældighed.
En eftermiddag havde min dengang 4 årige søn fået hul i hovedet, og vi sad i 3 timer og ventede, mens han skulle sidde og se på andre patienter med bla. tæer, hvor blodet vælter ud fra. Tænk at man ikke tager et lille barn ind i et andet venteværelse.
Uha ja, gå ind i politik og få styr på de ting. Jeg stemmer også på dig!
Lene

tove sagde ...

Jeg vil gerne stemme på dig.....jeg har et par skrækindjagende historier som jeg ikke vil trætte med...i detaljer...men bl.a.krævede man at en mand med en byld i halsen og høj feber, der ikke kunne trække vejret normalt, skulle gå ud og ringe til vagtlægen først..., og efter konsultationen selv køre til Århus kommunehospital...og det er RIGTIGT!
Hvad er det vi gør med vores sundhedssystem...????

mette sagde ...

uha en slem forskrækkelse, godt I fik taget hånd om det. Det er så slemt når man ikke føler systemet virker. Mine forældres nabo fald ned af en stige og min mor blev hentet, da hun er sygeplejerske. Han havde slemme smerter men alarmcentralen ville ikke sende en ambulance - min mor måtte true og råbe, for de tilsidst sendte en. Han havde brækket ryggen!

Unknown sagde ...

Danmark blir brukt som godt eksempel i Norge på hvor lite helsekøer dere har. Hvor rask dere er med kreftbehandling hvor vi må vente i månedvis her i landet.
For all del Karen så liker jeg slike reaksjoner som du har, men desverre. Det er jo slik det er....

Randi B. Jensen sagde ...

Jeg kan rigtig godt forstå dine frustrationer over "systemet" - det var så børn, det handlede om for dig - I januar faldt min mormor på 87 år og brækkede hoften, hun lå i 2 døgn, før der var tid til at operere hende!!! Jeg synes, der er noget helt galt i sundhedssystemet, når børn og gamle, der har ondt ikke kan behandles med det samme.

Tone sagde ...

Fysjom for en grusom opplevelse! Også at datteren din ventet såååå lenge på akuttmottaket med brukket arm da! Det skulle ikke vært lov!

Min mormor satt også på legevakten med brukket ankel i 8 timer! En gammel dame, med brukket fot! Uten hjelp!
Håpløst!!

Sarah sagde ...

Sikke en forskrækkelse!
Min datter faldt uheldigt på naboens trampolin for 6 uger siden og pådrog sig et meget grimt åbent benbrud. Naboen ringede starks til 112, der først ikke ville sende en ambulance, for når naboen ikke var læge, hvordan kunne han så vide om benet virkelig var brækket?!!
Godt i handlede resolut og kørte hende selv (det kan man knap så godt når knoglerne stikker ud og blodet sprøjter).
God bedring -både til armen og forskrækkelsen hos jer!

Natasja sagde ...

det værste er simpelhen ventetiden på skadestuen. jeg har en både god og dårlig oplevelse da jeg for 2 mån. siden blev ved med at have dårlig vejrtrækning og var blevet sendt hjem af lægevagten med astma medicin.. det hjalp overhoved ikke og lægevagten sagde jeg kunne tage på skadestuen. det gjorde jeg og jeg var der 2 sek. så fik jeg en seng og der stod 3 læger ved mig. men jeg havde en puls på 180 og de havde en mistanke om en blodprob i hjertet.. jeg fik derefter en god behandling og måtte overnatte på hospitalet men hvad jeg faktisk fejlded ved jeg ikke.. for det var ikke astmatisk?? hmm..
men min mormor og storebror har begge lige været på skadestuen min mormor med et flækket øjenbryn og min storebror med en forstuvet fod. som han ikke må bruge i 3 uger.. når men der har de begge ventet i 6-7 timer hvor da de endelig er kommet ind har først en sygeplejske og så en læge og igen sygeplejske skulle kigge på dem.. syntes systemet tit gør tingene svære for dem selv og bruger enorm meget tid på unødige ting.. ja vi har nu hjemme i min familie lavet vores egen gode måde på hvordan det system kunne fungere bedre..