onsdag den 8. maj 2013

Familielægen... eller lægeforretningen?

Må man tjene penge på andres sygdom? Eller er det blevet for meget, hvor meget stat m.v. skal blande sig i lægers forretning, selvom samme "overordnede" betaler størstedelen af lægelønnen? Kan man blande sig udefra, når lægerne nu ved hvad de laver? Er der i en vis grad paralleller til lærer konflikten? Jeg ser de debatter jeg kan og de film der dukker op om emnet....men alligevel er det svært at se det fra den ene side, eller den anden! Se filmen her, så ved du LIDT mere....måske? Hvad synes du?

2 kommentarer:

Unknown sagde ...

Puha. Ved ikke om jeg overhovedet skal gå ind i den her debat. Synes der er så mange ting i det. Og med en mor som har egen praksis og en søster som også er læge og overvejer det speciale..
Regionen er fuldstændig gal på den.
Men regeringens udspil er nu endnu værre.
Vi skal have nemmere adgang til lægen - det koster altså penge. Lægen arbejder begrænset fordi pengene er begrænset fuldstændig som på hospitalet, der lukkes ned i weekenden eller aften timerne og derfor ikke kan overholde garantier osv. Det er jo et spørgsmål om penge (det er det hele i bund og grund vel). Men regeringen tror man løser tidsproblemet ved at lave lægehuse hvor ældre mennesker skal se op mod 10 forskellige læger og ikke er tilknyttet en fast læge. Sådan kan vi udvide åbningstiden - og bruge endnu mere tid (og penge) på at gå til lægen fordi lægen skal bruge tid på at sætte sig ind i hele patientens forløb HVER gang patienten kommer - fordi det er en ny læge! Nå ja, det kan vi da løse med registreringssystemer, som viser hvor patienten er i sit forløb - men det tager sgu også tid at taste alt sådan ind HVER gang patienten har været hos eks. øjnlægen, mere tid=flere omkostninger. En fast læge kender sine patienter og ved præcis hvor de er i deres forløb.
Jeg kunne sgu blive ved.. Jeg ser hvordan lægen hele tiden skal rumme mere og mere ligesom der vises i videoen, uden at få så meget som "tak".
Og så spørger jeg mig selv. Er det sundt for samfundet at man kan gå til lægen når man vil? Nu kan man handle stort set når man vil, men at gå til lægen fordi man har en bums i panden kl 20 om aftenen, det ødelægger både lægernes fritid og vores egen. Grænsen mellem fritid og arbejde bliver fuldstændig udvisket i vores samfund. Synes det er sundt at acceptere at man ikke kan handle på helligdage, at man ikke kan gå til lægen om aftenen med ikke alvorlige ting osv. (Ps. tro det eller lad vær, folk går altså til lægen med de mindste ting - måske fordi de ikke ved bedre - så måske man skulle starte der - og se hvornår det er alvor og hvornår det er "pjat" og bruge lægens tid og ressourcer lidt bedre - for de koster jo penge).
Og folk udnytter det. Hvor mange der ikke møder op til aftaler hos lægen. Hos tandlægen koster det 250 kr ikke at møde op, men hos lægen - ja bare rolig det betaler skatteborgerne (men det er inkl. dig selv!).
Ikke bare "spam" herfra.

Karen Klarbæk sagde ...

Tusind tak for viden til bedre indsigt i emnet.

Karen