Kør om, kalder min svigermor denne ret fra hendes barndom.
Når jeg googler finder jeg noget meget mere avanceret, men lidt efter samme princip.
Dette består i princippet af kærnemælk med revet rugbrød + lidt sukker i rugbrøds smuldret.
Selve kærnemælken skal ikke gøres sød....hellere lidt syrlig med f.eks. citron.
Når det er kommet i et glas eller en tallerken, "kør man om" (= rører rundt).
Måske I kender det fra jeres egn....eller hvordan laves det hvor du kommer fra?
Da vi var små (og stadig en gang imellem) fik vi rugsbrødssmulder, med sukker på tykmælk, mums. Men vi kunne også spise det til morgenmad:-)
SvarSletUhmm ja kør-om er en gudedessert :) vi fik det altid hos min mormor om sommeren..
SvarSlet(og mig, som naivt troede, at det var noget hun havde fundet på... har nemlig aldrig set eller hørt om det andre steder ;) )
Kør' om laves fuldstændig ligesådan her i Himmerland - selv om jeg ikke har hørt om det, siden jeg var barn. :)
SvarSletTja jeg ved ikke hvad det hedder her i Århus omegnen, men jeg fik det ofte som barn. Da var det bare ymer eller tykmælk med revet rugbrug og brun farin, men gud nåde og trøste min mor hvis hun rørte det rundt!!! Jeg vil nemlig helst ha det liggende ovenpå hele tiden. Spørg mig ikke hvorfor??
SvarSletVi fik en ret på efterskolen som hed Bred Ymer. Det bestod af ymer rugbrød smuldret mørke chokolade stykker sukker og så blev det rørt. Troede at denne ide kom fra Sædding. Den smager fantastisk
SvarSletDen kunne godt blive et hit her også.
SvarSletApropros gamle dage/minder, har jeg lovet at hilse fra din gamle kollega Hanne Thomsen fra Lene Bjerre. Vi havde lige blogverden oppe at vende i aftes.
Det er en av tingene jeg savner med Danmark!!! Men spiser det hver kan jeg er der :))
SvarSletHa en fin dag!
Hvis du kommer på disse kanter vil hun gerne selv hilse på dig.
SvarSletVi fik det jævnligt i mit barndomshjem i Aalborg, lavet nøjagtig, som du beskriver
SvarSletKør-om fra Vesthimmerland var fuldstændig som du beskriver, da jeg var barn (født i 1949). Koldskål med "tvebak-overe" (modsat "undere") kunne jeg bedre lide. Begge retter fik man kun om sommeren.
SvarSletkm@johannesen.dk
Ja, ja, ja, det fik de også i børnehaven her i Overlade. Havde aldrig hørt om det før, men børnene var vilde med det. Men det er vist mest en sommerret lignende koldskål.
SvarSletEr det tørket rugbrød dere bruker til dette?
SvarSletDet kan vist godt være tørret rugbrød, men hos os er det friskt.
SvarSletTak for alle de gode input.
Karen
Hej Karen
SvarSletVi får denne ret meget om sommeren, jeg kan ikke mindes en sommer hvor jeg ikke har fået utallige gange - mums det smager godt. vi røre dog en lille smule vaniljesukker i kærnemælken, men så har vi ikke sukker på rugbrødet. men det giver nok det samme.
det kan også anbefales som frokost på en varm sommerdag.